25 juni 2024

Vervoer Driesprong

Vervoer door Arnhem van Driesprong

Alles regelen bij de autoverkoop

2 min gelezen
caravan verkopen

Het verkopen van je auto lijkt misschien zo geregeld. Je plakt er een bordje op met auto verkopen en een telefoonnummer, en hoopt dat iemand je snel een berichtje stuurt. Of misschien ben je wel direct naar een dealer toe gegaan en heb je hier de auto ingeleverd ter verkoop. Hoe je ook kiest voor de wagen verkopen, het is van belang dat ook al het papierwerk geregeld wordt en in orde is. Als dit niet op de juiste manier gebeurd, dan blijf jij verantwoordelijk voor alles wat er gebeurd (en niet gebeurd) met de auto…

Wanneer mag je de auto verkopen?

Wist je dat er regels zijn over aan wie je het voertuig mag verkopen? Zo is het officieel de regel dat je alleen de auto mag verkopen, aan iemand die 18 jaar of ouder is. Op deze manier weet de verzekering ook zeker dat de persoon officieel de leeftijd heeft waarbij er een rijbewijs gehaald kan worden. Daarnaast is het ook van belang dat de koper van de wagen geregistreerd is in Nederland in het Basisregistratie Personen. Mocht dit niet het geval zijn en de koper in het buitenland wonen, dan moet er een speciale werkwijze in gang gezet worden om de auto aan te melden voor uitvoer.

Is alles op orde bij de verkoop?

Naast dat de koper zijn gegevens op orde moet hebben, is het van belang dat jij als verkoper het complete papieren kentekenbewijs hebt. Deze moet namelijk gebruikt worden bij het overzetten van de tenaamstelling van de auto. Wanneer je kiest voor het verkopen aan een RDW-erkend bedrijf, dan wordt veel voor je geregeld. Bij de verkoop krijg je een vrijwaringsbewijs wat laat zien dat de auto niet meer op je naam staat. Op deze manier weet je zeker dat je niet meer verantwoordelijk bent, mocht er wat gebeuren met de auto.