17 april 2024

Vervoer Driesprong

Vervoer door Arnhem van Driesprong

Auto verkopen naar het buitenland, hoe?

2 min gelezen

Een auto verkopen is altijd voor iedere particulier een moeilijke klus. Toch kiezen veel mensen ervoor om de auto zelf te verkopen. Op deze manier kun je er immers meer geld voor krijgen. De kans is er dan dat er mensen uit het buitenland voor je auto kunnen komen kijken en hem uiteindelijk ook aanschaffen. Het verkopen naar het buitenland vergt een aantal andere dingen dan het verkopen binnen Nederland. Wil je weten wat je moet doen als je een auto naar het buitenland verkoopt? Lees dan snel verder!

RDW

Het verkopen van een auto naar het buitenland begint bij de RDW. Het verkopen naar het buitenland valt onder export en moet dus altijd worden gemeld bij het RDW. Het voertuig moet worden aangemeld voor uitvoer. Dat doe je bij een RDW-keuringsstation of bij een RDW-balie. Het is belangrijk om de tenaamstelling, het overschrijvingsbewijs, de kentekenplaat, een legitimatiebewijs en de tenaamstellingscode mee te nemen. Het afmelden van de auto kost ongeveer tien euro. Je krijgt van het RDW de volgende documenten: het vrijwaringsbewijs, het tenaamstellingsbewijs, de kentekencard (met afgeknipt hoekje) en een papieren kentekenbewijs. Verlies deze documenten niet. 

Over de grens

Nu alle papieren zijn geregeld is het tijd om de auto vervoeren naar Duitsland, of naar een ander land natuurlijk. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook een transportbedrijf, zoals Transporting Wheels het transport voor je laten doen. Als je zelf met de auto de grens overgaat is het belangrijk om een uitvoerkenteken aan te vragen. Als je dat niet doet ben je in overtreding en riskeer je een bekeuring. 

Verzekering en bpm

De laatste stap is om de verzekering op te zeggen. Je kunt dit het beste zo snel mogelijk na de verkoop van de auto doen. Op deze manier zul je niet enorm veel geld extra betalen voor iets dat je niet meer nodig hebt. Na het afmelden wordt de motorrijtuigenbelasting en de oproepen voor de APK’s stopgezet. Een voordeel van het verkopen van een auto naar het buitenland is dat je de BPM terug kunt vragen. Op deze manier verdien je zelfs nog geld aan jouw oude wagen.