24 juli 2024

Vervoer Driesprong

Vervoer door Arnhem van Driesprong

Je boot verzekeren, wat zijn de opties? 

3 min gelezen

Ondanks het feit dat er in Nederland geen verplichting geldt voor wat een boot verzekeren betreft is het wel zo dat heel wat eigenaars van een boot ervoor kiezen om een dergelijke verzekering af te sluiten. Dat is natuurlijk vooral het gevolg van het feit dat een boot een vrij significante waarde vertegenwoordigt. Mocht er zich een bepaald schadegeval voordoen, dan lopen de kosten daarvoor in de praktijk niet zelden al snel behoorlijk op. Het spreekt voor zich dat je dan ook graag jouw financiële situatie zal willen beschermen. Dat aldus bijvoorbeeld door het afsluiten van een bootverzekering. In ieder geval, ben jij dat ook van plan, maar wil je graag ontdekken welke mogelijkheden er op dat vlak nu precies allemaal bestaan? Lees dan zeker meteen verder! 

1.) De WA-verzekering voor boten  

De eerste verzekering is de zogenaamde WA-verzekering voor boten. Voor deze verzekering geldt dat ze vergelijkbaar is met de WA-verzekering voor auto’s. Dit betekent dat je met een dergelijke polis enkel en alleen bent gedekt tegen schade die jij aanbrengt aan derden. Uiteraard dient de schade verwijtbaar te zijn. Buiten deze dekking kan je bij deze standaard verzekering ook rekenen op extra dekkingen. Voor deze extra dekkingen geldt dat ze de volgende kosten verzekeren: 

  • Bereddingskosten; 
  • Opruimingskosten; 
  • Bergingskosten; 

Deze basisdekking biedt dus een vrij beperkte hoeveelheid aan dekkingen aan. Op deze manier je boot verzekeren is dan ook mogelijk tegen een zeer beperkte verzekeringspremie. Ben je dus op zoek naar een interessante bootverzekering die je toch een zekere mate aan zekerheid biedt, maar tegelijkertijd ook nog altijd lekker voordelig is? Dan is het zeker de moeite waard om te overwegen om een WA-verzekering af te sluiten.  

2.) De WA+ beperkt casco verzekering voor boten  

De tweede optie voor wat je boot verzekeren betreft is de zogenaamde WA+ beperkt cascoverzekering. Vergis je niet, deze verzekering is ongelofelijk uitgebreid. Uiteraard bevat ze de dekkingen die je ook aantreft in de gewone WA-verzekering, maar dan wel aangevuld met nog een groot aantal aanvullende dekkingen. Enkele extra zekerheden worden geboden door dekkingen voor: 

  • Aanvaring & zinken;  
  • Schade als gevolg van een brand of explosie;  
  • Schade als gevolg van natuurgeweld (bliksem en storm); 
  • Vandalisme;  
  • Diefstal en inbraak;  
  • Wegtransport en winterstalling; 

In bepaalde gevallen is het ook zo dat er een bepaalde waarde op vlak van inboedel is meeverzekerd. Dat is echter sterk afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. Let bovendien ook op het al dan niet aanwezig zijn van een zogenaamde nieuwwaardegarantie. Ook het wegtransport evenals de winterdekking zijn doorgaans gedekt bij een WA+ beperkt casco bootverzekering. Hoe dan ook, je boot verzekeren op deze manier kan dus zeker het overwegen waard zijn.  

3.) De WA+ volledige cascoverzekering voor boten 

De WA+ volledige cascoverzekering bootverzekering kan uiteraard verschillen afhankelijk van de verzekeraar die ze aanbiedt. Je boot verzekeren op deze manier heeft als belangrijkste voordeel dat je ook kan rekenen op een zogenaamd eigen gebrek dekking. Heel wat mensen vinden dit zeer belangrijk. Dit bijvoorbeeld omdat ze vaak met de boot gaan varen of omdat ze er bijvoorbeeld voor hebben gekozen om een zeer dure boot te kopen. In deze gevallen kan het afsluiten van deze allrisk bootverzekering inderdaad de moeite waard zijn om te overwegen. Let wel, het spreekt voor zich dat de premie bij deze verzekering het hoogst is gelegen van alle bootverzekeringen. 

Meer verhalen