24 juli 2024

Vervoer Driesprong

Vervoer door Arnhem van Driesprong

Tips voor de fietsaccu

2 min gelezen
elektrische-fiets

Een gemiddelde fietsaccu gaat tussen de 5 en 8 jaar mee bij goed gebruik. Er zijn echter signalen die je een aanwijzing geven dat de accu aan vervanging of revisie toe is. Wanneer de accu bijvoorbeeld een harde klap heeft gekregen is het zaak om deze te laten nakijken.

De cellen in de batterij kunnen door een val verschuiven waardoor de mogelijkheid tot kortsluiting ontstaat. Dit kan rook, maar zelfs ook steekvlammen tot gevolg hebben die niet met water te blussen vallen. Gebruik in zo’n geval dan eerder zand. Het is echter raadzaam om het na te laten kijken en te kiezen voor fiets accu revisie

Volle batterij

Wanneer je merkt dat de trapondersteuning terugloopt, dan is dit ook een duidelijk signaal. Dit valt niet direct op wanneer je voornamelijk korte afstanden rijdt. Er wordt dan door de batterij aangegeven dat deze volledig is opgeladen, maar de maximale afstand kan niet worden bereikt. Hetzelfde principe gaat vaak op bij een smartphone.

Wanneer het laden langer duurt dan gebruikelijk dan is dit tevens een aanwijzing. Net zoals het niet meer volledig kunnen opladen. Dan is het moment aangebroken om tot vervanging of revisie van je fietsaccu over te gaan.

Batterij Management Systeem

Een fietsaccu heeft batterijcellen met eigen wattages die bestaan uit voltages en ampères. Doordat de cellen met elkaar verbonden zijn werken ze als één batterij. Meestal is er sprake van een Batterij Management Systeem (BMS) dat er voor zorgt dat alle cellen binnen dezelfde bandbreedte blijven. Dit is de reden dat de accu wordt uitgeschakeld ter preventie van bijvoorbeeld ontbranding.

Ook wanneer een accu niet gebruikt wordt dan loopt deze toch leeg. Het is dus zaak om regelmatig op te laden om beschadiging van de cellen te voorkomen. Bij revisie van een accu worden deze cellen dan ook vervangen en wordt de behuizing vaak hergebruikt. Er is dan in feite sprake van een nieuwe accu.

Reviseren

Dit reviseren is niet iets dat je zelf kunt doen. De cellen binnen het systeem passen, eventueel dient zelfs het BMS vernieuwd te worden. Er is een ondergrens wat betreft de wattage van de cellen. Als deze grens wordt gepasseerd dan wordt er te diep ontladen, wat tot beschadiging van de cellen leidt.

Het is dus zaak om te kiezen voor kwalitatief goede cellen, dit zal de levensduur van de accu aanzienlijk verlengen. Vraag dus naar de werkwijze zodat je een goede indicatie krijgt. Een beschadigde accu is immers gevaarlijk.

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Vervang niet direct je accu voor een nieuwe, maar bekijk de mogelijkheid van revisie eerst.