25 juni 2024

Vervoer Driesprong

Vervoer door Arnhem van Driesprong

Wat zijn de voordelen van een elektrische heftruck?

3 min gelezen

Je kunt er als logistiek bedrijf niet omheen. Je hebt machines en bedrijfsvoertuigen nodig om het werk te kunnen doen. Een van de belangrijkste bedrijfsvoertuigen binnen de logistieke sector is de heftruck. Ook wel de vorkliftheftruck of vorklift genoemd. Met deze voertuigen kun je snel en efficiënt grote hoeveelheden goederen op pallets verplaatsen, tillen en opslaan. Wanneer je een heftruck koopt of van plan bent om aan te schaffen, is het wel slim om een goede keuze te maken. De elektrische heftruck is bijvoorbeeld zo’n goede keuze, maar waarom is dat zo? In deze blog zetten we de voordelen op een rijtje.

Geen schadelijke uitlaatgassen meer in het warehouse

Als je in een gesloten omgeving werkt, zoals een magazijn of een warehouse, is het niet wenselijk dat het personeel te maken krijgt met schadelijke uitlaatgassen. Traditionele heftrucks op een dieselmotor stoten CO² uit, wat schadelijk voor het milieu en de gezondheid is. Een elektrische heftruck stoot geen schadelijke uitlaatgassen uit en is hierin dus de betere keuze. Het is beter voor het milieu, maar ook beslist voor je personeel.

Elektrische heftruck is stiller

Een ander groot voordeel van de elektrische heftruck is dat die stiller is dan een heftruck met een dieselmotor. Brandstof aangedreven heftrucks maken ontzettend veel lawaai, maar de elektrische heftruck dus niet. Je hoort alleen de banden wanneer je met een heftruck rijdt. Dat is ergens ook gevaarlijk, omdat personeelsleden de heftruck niet horen aankomen. Dus dat zeker in het begin even wennen zijn en voorzichtigheid is dus wel geboden.

Minder onderhoud nodig

Een elektrische heftruck heeft minder bewegende onderdelen dan een heftruck die op diesel rijdt. Dat heeft als voordeel dat er minder onderhoud nodig is. Het bedrijf waar de elektrische heftruck is aangeschaft komt jaarlijks langs om het bedrijfsvoertuig te controleren, maar vaak zijn dit kortdurende klussen die nauwelijks geld kosten. De kans op reparaties en vervanging is bij een traditionele heftruck veel groter en dus onderaan de streep ook duurder.

Elektrische heftruck is een kostenbesparende oplossing

De elektrische heftruck is dus een kostenbesparende oplossing, maar niet alleen vanwege het feit dat die minder onderhoud nodig heeft. Ook qua verbruik is een elektrische heftruck goedkoper. Dat heeft alles te maken met het feit dat het bedrijfsvoertuig op stroom werkt en je hebt dus geen dure diesel nodig om het werk te kunnen doen. Je hoeft ook niet te investeren in dure oplossingen om extra diesel op te slaan. Je kunt het als bedrijf zelfs nog voordeliger maken als je bijvoorbeeld ook investeert in zonnepanelen en opgewekte energie gebruikt om je bedrijfsvoertuigen op te laden.

Belangrijke tip

Wanneer je voor de elektrische heftruck kiest, is het wel slim om te overwegen om een model te nemen met een grotere accucapaciteit en snellaadfunctie. Op die manier zorg je ervoor dat het bedrijfsvoertuig intensief gebruikt kan worden en dat het werk dus ook niet stil komt te liggen. Met een groter accupakket kun je langer rijden en je werkzaamheden uitvoeren, terwijl de snellaadfunctie ervoor zorgt dat je de heftruck tussen de werkzaamheden door razendsnel kunt bijladen. Heb je een kleine magazijn? Dan kan een stapelaar beter van pas komen.